Saffranskladdkakebollar

Glad fjärde advent!

Många vet att jag aldrig bakar. Jag har liksom aldrig hittat glädjen i det och jag vet inte vad hälften av orden i recepten betyder. Vad är egentligen konsistensen på pösigt och vad tusan är en springform? Måste jag jaga den runt köket?

Men, till det kallbads event vi hade i veckan lovade jag tydligen i en svag stund att jag skulle baka något juligt. Jag stressade runt på Google och försökte hitta ett recept som jag faktiskt trodde jag skulle kunna klara av och landade tillslut på Fridas Bakblogg där jag hittade massor av smaskiga godsaker.

Då Amanda som jag delade eventet med gärna ville ha något med saffran i så landade jag i detta receptet. Det är både enkelt att göra (trots att jag fick googla springform) och det blev så gott! Testa vettja! Det är kladdkaka utan choklad men med saffran som man rullar till små bollar och serverar efter de blivit doppade i vit choklad. En perfekt munsbit!

Kladdkakebollar med saffran

Kladdkaka

150 g smör

50 g saffran

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Garnering

200 g vit choklad

1 tsk kokosolja

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 °C och smöra och mjöla en springform på 22 cm, ställ åt sidan.

Smält smöret i en kastrull på låg värme och rör sedan mer saffran. Ställ åt sidan och låt svalna.

Rör i hop ägg och strösocker, tillsätt sedan det smälta saffransmöret.

Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en klumpfri smet. Håll sedan smeten i formen och stoppa in i ugnen i 18-20 min. Tag sedan ut och låt svalna. Kakan ska vara fast men lite kladdig i mitten.

Mosa sedan ihop kladdkakan i en skål och rulla till ca 25 jämnstora bollar. Placera bollarna på en bakplåtspappersklädd bricka och låt svalna i kylen.

Smält ihop vit choklad och kokosolja i ett vattenbad. Rör tills allt smält ihop. Doppa bollarna i chokladen, lägg tillbaka på bakplåtspappret och stoppa in i kylen för att svalna.

Jag garnerade med lingonpulver då jag tycker att lingon och saffran är en fin kombination.

Förvara dem i en burk med tättslutande lock i kylen. De ska gå fint att frysa med.

Hoppas du tycker de blir lika goda som jag tyckte! Och in och kika på Fridas fina blogg eller Fridas Instagram om du gillar bakning.

Grunden är en kladdkaka där man byter chokladen mot saffran.
Lite lingonpulver på för en juligare känsla
Men hur gott?

En reaktion till “Saffranskladdkakebollar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s